ברכה על פיצה

שאלה

שאלה

פיצה שנילושה אך ורק בחלב האם ברכתה מזונות או המוציא?

תשובה

תשובה

כתב שולחן ערוך סימן קסח' סעיף ז' בעניין פת הבאה בכיסנין שברכתה מזונות שיש אומרים שהיא עיסה שעירב בה דבש או שמן או חלב או מיני תבלין ואפאה , והוא שיהיה טעם התערובת ניכר בעיסה.

ובשו"ת דעת תורה למהרש"ם פירש בדעת מרן שמה שנקט "טעם ניכר בעיסה" זה דווקא שהרוב מים אבל אם הרוב מי פירות או חלב וכדומה אין צריך שיורגש הטעם בעיסה וברכה מזונות.

אולם יותר נראה דלשון מרן "והוא שיהיה טעם ניכר" הוא בדווקא ואפילו אם יהיה רוב חלב וכדומה אם אין נרגש הטעם ברכתה מזונות.

וכבר כתב כן לדחותו בספר חזון עובדיה ברכות עמוד ס' ע"ש שהעלה שכל שלא ניכר הטעם ברכתה המוציא וכן האריך לדחותו בספר הלכה ברורה ח"ח בשו"ת אוצרות יוסף סימן י' עמוד סא' וע"ע באור לציון חלק ב' פרק יב' .

והנה לאחרונה ישנם כמה פיצריות בהשגחה מסויימת שמפרסמים בשם נותני הכשרות שמאחר והם לשים את הפיצה אך ורק בחלב ברכתה מזונות. וזה דבר שאינו נכון כלל וכלל, (לספרדים) מאחר וסוף סוף אין ניכר הטעם חלב בעיסה מה יועיל לנו שהכל ניחוש בחלב? ולכן גם בזה ברכתה המוציא.

וכן ראיתי להגאון הרב משה לוי זצ"ל בספרו ברכת ה' חלק ב' עמוד רו ד"ה המורם כתב וז"ל : וכן הדין לענין "פיצה" שאפילו אם לשו את עיסתה בחלב בלבד, מברכים עליה המוציא ובהמ"ז אם הטעם של העיסה הוא כטעם בצק שנילוש במים ולא ניכר טעם החלב בה, ודווקא אם ניכר טעם החלב בה ברכתה בורא מיני מזונות. וכן ראיתי בספר הליכות ברכות סימן קסח' הערה פו' שאפילו אם נלוש רק בחלב אין ניכר טעם החלב ושבדק כן בעצמו עם תלמידיו מאחר והחלב כיום מסונן מן החלק השומני.

אולם מה שכתב שם שאף שלא ניכר טעם החלב, מכל מקום סוף סוף הטעם שונה מבצק רגיל, ולכן יש לברך מזונות. ולענ"ד העיקר בדעת מרן השולחן ערוך שצריך שיהיה ניכר טעם החלב ולא מספיק שיהיה שונה מבצק רגיל , וכן ראיתי שכתבו באור לציון פ"יד הלכה ד'

ובאמת שכמה מומחים (בלשוננו - שף, ובלשון חז"ל - קפילא , אומן בקי בטעמים) טוענים בצדק שכדי שיורגש טעם חלב בעיסה יש ללוש הבצק בחמאה מאחר והשומן בה נרגש היטב מה שאין כן בחלב של זמנינו שהוא מופחת שומן.

וישנם מעט מאוד פיצריות בארץ שנילושות בחמאה וטעמם ניכר מיד ומחירם גבוה (בצדק) מאוד מהממוצע .

ולסיום אוסיף שישנם כיום ברוב המקומות פיצריות שעלותן אפסית (כ-20 ש"ח למגש) והן ברובן נילושות בשמן וסוכר לרוב, וניכר טעמם בעיסה ועליהן יש לברך מזונות. (כמובן שכל מקום יש לבדוק לחוד )

יש להדגיש: שאם אוכל כשיעור קביעות סעודה (216 גרם) ברכתה המוציא בכל אופן..

בברכה
אלון בן שבת

תורמים לכתר תורה ושומרים על הטהרה

עזרו לנו להמשיך את המפעל הגדול הזה ולהאדיר את הטהרה בעם ישראל ותבורכו מן השמיים

לא מוצא תשובה? שאל אותנו

אפשר לשאול גם כאן:

תורמים לכתר תורה ושומרים על הטהרה

עזרו לנו להמשיך את המפעל הגדול הזה ולהאדיר את הטהרה בעם ישראל ותבורכו מן השמיים

שאלות נוספות

האם מותר לבצע הפלה תוך 40 יום?

לכבוד הגאון המובהק, אור לו כברק, אשר עיניו שטות כיונים על אפיקי מי הש"ס והפוסקים, כמוהר"ר משה פנירי שליט"א גאב"ד בית ההוראה אפיקי מים בעיר ירושת"ו כבודו נשאל על אודות מעשה ביש אשר נעשה תחת השמש, ונדרשתי מכבודו לחוות דעה על המקרה הלז. עקרי פרטי המע...

לקדש על כוס פגום כשאין לו כוס אחר

שאלה מי שיש לו כוס לקידוש שיש בה סדק, ואין לו שום כוס אחרת אפילו חד פעמי, האם עדיף שיקדש על הלחם או על הכוס הסדוקה?

סתימה זמנית חציצה

שלום לכבוד הרב עשיתי טיפול שורש ראשוני ובין הטיפול הראשון לשני הרופא עשה לי סתימה זמנית בשן והתור הבא הוא עוד כשלשה שבועות, האם זה חוצץ בטבילה?

האם אפשר לטבול כמה ימים אחרי השבעה נקיים

שלום לרב רציתי לשאול לגבי ערב המקווה אתמול הייתי צריכה לטבול עקב אילוצים בזמן, לא הגעתי למקווה האם היום אני הולכת לטבול רגיל ועושה בדיקה לפני השקיעה?

לסמוך על גדר ביטחון לעניין טלטול ברשות הרבים בשבת

שאלה אני גרה באחד מישובי העוטף בדרום אשר ניזוקו מאירועי ה - 7/10 ובתוך הנזקים נפגע גם העירוב בישוב ואין מי שיעמוד כעת להחזירו על מתכונתו, האם יש איזה דרך לסמוך ולהתיר הטלטול ביום השבת?

האם מותר לשמש מיטתו בזמן מלחמה

שלום וברכה האם בעל ואשה מותרים בתשמיש המטה בזמן מלחמה?  במצב הנורא שכעת מדינת ישראל שרויה בו החל מהחג שמחת תורה