שלום לכבוד הרב
סיר נינג'ה גריל שצליתי בו בשר (המבורגר, נקניק, וכדומה) וכעת אפיתי בו צ'יפס פרווה, האם צריך לחכות שש שעות לאכילת חלב?
שלום רב
ראשית נבאר שהמכשיר הנ"ל הוא כעין תנור קטן מאוד נפתח לשניים כעין צדף ובחלקו התחתון מונחת התבנית (נשלפת) שבה מונח האוכל, ובחלקו העליון ישנו גוף חימום מכוסה ברשת (אשר מונעת במקצת כניסת שומנים) ומאחרי גוף החימום ישנו מאוורר שמפזר את החום לכל המכשיר.
ובעת שמבשלים בו ישנם טיפות שומן שניתזים לכל עבר, ובגמר הבישול הם דבוקים בדפנות המכשיר, אולם התבנית עצמה נשלפת ומנקים אותה קודם הבישול הבא.
נמצא: שבעת אפיית הצ'יפס בוודאי ניתז השומן הבשרי שישנו בדפנות לתוך התבשיל, ואם כן לכאורה יש להמתין שש שעות כדין תבשיל של בשר.
אלא שראיתי מה שכתב הרמ"א ביורה דעה סימן פט' סעיף ג' בענין תבשיל בשרי שהמנהג להמתין שש שעות אחריו כמו בשר ממש. וכתב: מיהו אם אין בשר בתבשיל רק שנתבשל בקדירה של בשר מותר לאכול אחריו גבינה.
וכתב שם הש"ך שם ס"ק יט' שמדובר אפילו נתבשל בקדירה שלא הודחה יפה.
וע"ש בפתחי תשובה ס"ק ז' בכוונת הש"ך שמדובר אפילו באופן שאין שישים בתבשיל נגד השומן שדבוק בדפנות הקדירה, ושוב כתב בשם ספר בית לחם יהודה דדווקא אם אין נרגש טעם השומן אבל אם נרגש הטעם אז צריך פי שישים נגד השומן. אחת, והמחמיר שש שעות תע"ב.
וראיתי להגרי"ח בבן איש חי שנה שניה פרשת שלח לך אות יב' שכתב, שאם יש שישים אז מותר לאכול אחריו חלב מיד, וראוי להצריך קינוח והדחה, ואם אין שישים ימתין לפחות שעה.
ולכן למסקנה:
כיוון שיש פי שישים בצ'יפס נגד השומן שדבוק בדפנות , ובפרט שבמציאות אין טעם השומן נרגש , ועוד שעל פי רוב הוא פגום,
לכן מותר לאכול חלב מיד אחרי אכילת הציפס , וקודם אכילת החלב יעשה קינוח והדחה .
בברכה
אלון בן שבת
עזרו לנו להמשיך את המפעל הגדול הזה ולהאדיר את הטהרה בעם ישראל ותבורכו מן השמיים
עזרו לנו להמשיך את המפעל הגדול הזה ולהאדיר את הטהרה בעם ישראל ותבורכו מן השמיים