שאלה
ישנה שאלה שעולה חדשות לבקרים בכל מיני הזדמנויות, בפרט לפני מועדים וחגים, או מסיבות ואירועים כאלו ואחרים, קורה לא פעם שאדם לא מעוניין ברכישת תקליטור מזמר מסויים או להבדיל ספר ממחבר מסויים, אבל מה שהוא כן מעוניין זה מספר דפים מתוך ספר ללימוד עצמי או לכיתת תלמידים, או רק שיר אחד שמצא חן בעיניו מתוך התקליטור, ושאלתו היא האם מותר או לא? ובפרט שכתוב על זה כל הזכויות שמורות.
תשובה:
מותר לו לעשות זאת לכו"ע, גם לדעות שאסרו להעתיק דיסקים וכדו' בנידו"ד הם יודו להיתר, וזאת על אף שכתוב כל הזכויות שמורות.
נושא של זכויות יוצרים לאור ההלכה הוא נושא רחב היקף שנכתבו עליו ספרים שלמים כפשוטו, לכן להקיף עניין זה במסגרת מצומצמת זו הוא בלתי אפשרי, אבל לפחות אגע בנקודה שבה פתחתי העתקת חלק מתקליטור או צילום של מס' דפים מתוך ספר.
וכפי שכבר ציינתי דבר זה מותר כן ראיתי בשו"ת שבט הלוי (ח"ד סי' רב) שמותר לצלם מס' דפים מתוך ספר לצורכי לימוד בכיתה, ואפי' אם ע"י זה התלמידים לא קונים את הספרים השלמים ומסתפקים רק במס' דפים והטעם הוא שזה מניעת רווח ולא יורד לאומנותו של חבירו, והביא עוד כמה טעמים להיתר עיי"ש.
ישנו טעם נוסף שכתב בשו"ת ציץ אליעזר (יח סי' פ אות א) שהסברא בזה מפני שבדרך כלל אין המחברים מקפידים על כך אף אם היה כתוב על זה כל הזכויות שמורות, וזאת מכיון שהוא לא מעתיק את כל היצירה ואפי' אם כותב הספר מציין במפורש שלא להעתיק אפי' חלק מהספר בכל זאת מותר להעתיק כמה דפים ממנו מכיון שכך הוא מנהגו של עולם להעתיק קטעים לצורך שימוש עצמי והמו"ל יודע מזה, וממילא הוא מוותר מראש על צילום והעתקה של מספר דפים, ואנו אומדין את דעתו של המו"ל שלא היתה כוונתו לאסור בדבר שלא ניתן לביצוע, ומשכך, הוא לא יכשיל בני אדם בחינם,
וברי וברור שכל מטרת המו"ל היא שלא ישתמשו בספר לשם השגת גבול או העלמת שמו של מחבר מהיצירה, וזה לא שייך באופן שמצלמים כמה דפים לכיתת לימוד או לשם לימוד עצמי, דין דומה יש לומר גם לגבי העתקת שיר בודד מדיסק, דגם שם מסתבר שהזמר לא מקפיד אף אם הוא כתב על הדיסק שהוא מקפיד על כך.
יצויין כבר כעת שלאותם דעות שטוענים שאסור להעתיק דיסקים שלמים בכלל יש לדון אם מותר להעתיק את השיר העיקרי של הדיסק אף שמעתיק רק אותו, בכה"ג יתכן שהם יאסרו אף באופן זה, מהטעם הפשוט ישנם כאלו שקונים דיסק שלם רק בגלל השיר העיקרי שנמצא בתוך הדיסק.
טעם מעניין ראיתי בקובץ הישר והטוב (ח"ב, תשובת הרב שפרן, אות ח) מהרב שפרן שטוען שכל מה שרוב המחברים כותבים כל מיני אזהרות כאלו ואחרות שלא לצלם אפי' קטעים מהספר זה רק בכדי למונע פריצת גדר ואין בזה שום איסור, וכן כתב בספר עמק המשפט (זכויות יוצרים, קיצור דינים למעשה, פרק ד אות א עמוד כט) שמה שכותב המו"ל בראש סיפרו לאסור אפי' צילום חלקי, אזהרה זו היא רק בכדי שהציבור לא יקל ראש בזה אבל אותו מו"ל מוחל מראש למי שאכן מצלם רק דפים בודדים, וגם אם נאמר שיש מחבר ספר שלא מוכן לוותר מ"מ הוא מתייאש בעל כורחו ויודע שהציבור לא ישמע לו בזה.
וחוץ מזה טוען הרב שפרן (שם) שיש עוד צד להתיר מפני שזה נקרא בגדר ""השתמשות" ומותר לאדם לעשות בשלו ולצלם כמה דפים מתוך ספר. ויש להאריך עוד בנושא זה אך מה שהלב חושק הפנאי עושק.
בברכה
יגאל אלון
הילולת ר' יצחק אבוחצירא בכולל כתר תורה כל שנה ככתבה הרבה ערק ושמחה גדולה.
מבית כתר תורה- בו תקבלו כל שבוע מאמרים נפלאים מפרשת השבוע, הלכה למעשה בענייני השעה, סיפורים מקורות חייהם של גדולי ספרד ועוד. תוכלו גם להקדיש את העלון לזכות יקיריכם.