השבוע פורסם בתיבות הדואר בשכונה עלון "בנימין לשבת" (גליון מס' 18 פרשת כי תצא אלול תשפ"ד) כותרת וידיעה מרעישה "צעד היסטורי בהתיישבות, פורסם מכרז להרחבת כביש 60 בבנימין" עיקרה של הכתבה היא שיורחב כביש משער בנימין וצפונה כביש זה יורחב לכמה נתיבים כמו כן אנו עדים לעבודות נרחבות לאורך הציר ממחסום חיזמא עד לשער בנימין, כל מי שמכיר ויודע ישנו בית בודד ששייך כנראה לערבי כמאתיים מטר לאחר גשר אדם כנראה בית זה יופקע ע"י המדינה על מנת להרחיב את הכביש, במאמר זה לא אתייחס אם בית זה רכוש ערבי או של מישהו אחר אני מדבר על עצם הרעיון וזה לא משנה אם זה כאן או באזור תל אביב האם יש סמכות הלכתית להפקיע קרקע פרטית לצורך סלילת כביש או שמא יש בזה משום גזל.
תשובה:
לפי ההלכה יש למדינה סמכות להפקיע אדמה פרטית לטובת סלילת כביש.
נימוקים:
בכדי לענות על השאלה עלינו לראות באופן כללי מה הן הסמכויות אותן מעניקה תורת ישראל למערכת השלטון הקיימת, וממילא נוכל למצוא גם פתרון לבעיה הספציפית הזאת.
הגמ' בכמה מקומות מביאה את דברי שמואל: "דינא דמלכותא דינא" (ב"ק קיג ע"ב), מאמר שמובא ללא חולקים וכן נפסק ברמב"ם (הלכות גזילה ואבידה פ"ה הי"א). יצויין שהפסק מתייחס לסמכותו של המלך לעניין גביית מיסים, או לכריתת אילנות ו/או בניית גשרים מאילנות אלו, וכן חוקים שהוא מחוקק במלכותו, שמי שעובר עליהם יוחרם רכושו. בכל אחד מהמצבים המתוארים לעיל אין האדם הנהנה מהם עובר על איסור גזל כיוון שדין המלך דין הוא. והשאלה נשאלת ממה נובעת סמכות המלך? בכך נחלקו גדולי הפרשנים ונביא להלן את עיקרי השיטות:
א. הרשב"ם (ב"ב נד ע"ב ד"ה מי אמר) סובר שהסמכות של המלך נובעת מרצון הציבור, שכיוון שהציבור קיבל על עצמו את ההנהגה של המלך, נמצא כאילו כל אחד הגר באותה מדינה או בא מארץ אחרת – מוכן לקבל על עצמו את החוקים הקשורים להפקעת ממונו. נראה שזוהי גם דעת הרמב"ם (הל' גזילה ואבידה פ"ח חל' יח) שכן כתב שם: "שהרי הסכימו עליו בני אותה הארץ וסמכה דעתם שהוא אדוניהם" ע"ש.
ב. מדברי רש"י (גיטין ט: ד"ה כשרין, חוץ מגיטי נשים) נראה יסוד חדש: הוא מסביר מפני מה שטרות כשרים בערכאות של גויים חוץ מגיטי נשים: "דדינא דמלכותא דינא ואעפ"י שהנותן והמקבל ישראלים הם… אבל על הדינין נצטוו בני נח".
לפי שיטת רש"י, "דינא דמלכותא דינא" כולל תיקונים חברתיים, ו/או יחסי אנוש בענייני קניין וכל מה שקשור לתיקון המדינה, ולכן מה שהמלכות קובעת חוקים לניהול חיי חברה תקינים, זה נובע מתוך הציווי שנצטוו על הדינין. ועי' בספר אבן האזל (הל' גזילה ואבידה פרק ה) שביאר גישה זו.
ג. שיטה שלישית אנו מוצאים בספר דבר אברהם (ח"א סי' א אות ה ד"ה והנ"ל) בשם רבינו יונה והיא שיסוד "דינא דמלכותא דינא" נלמד מההלכה המפורסמת בתלמוד: "הפקר בית הדין – הפקר" (גיטין לו ע"ב) המסתמכת על הפסוק בספר עזרא (י, ח) "וכל אשר לא יבוא לשלשת הימים בעצת השרים והזקנים יוחרם כל רכושו". וממשיך המחבר שם לבאר שדין "הפקר בית דין- הפקר" אינו נובע מסמכותו של בית הדין דווקא אלא מכוח השררה והשלטון שיש בידם, שכן בפסוק נאמר "וכל אשר לא יבוא בעצת השרים…".
לפי המבואר ברמב"ם (הל' גזילה פ"ה ה"א) ובש"ע (חו"מ סי' שסט סעי' ו) גם במלכי ישראל קיים הכלל הזה ודלא כשיטת הראשונים המובאים בר"ן (נדרים כח ע"א ד"ה במוכס) שבמלכי ישראל אין אומרים "דינא דמלכותא", בענייני מכס. וכן נוהגים לפסוק בבתי דין הרבניים של מדינת ישראל (עיין פד"ר ח"א עמוד 281).
אמנם, מקורות הלימוד מתייחסים לצורת שלטון ייחודית, שלטון של מלך, אבל בימינו, שישנה ממשלה שנבחרה ע"י העם מי אומר שאותו דין חל גם עליה? אמנם לפי ההסבר של הרשב"ם והרמב"ם (שיטה א' לעיל) שהזכרנו בראשית הדברים – אין משמעות לצורת השלטון, אבל לשיטות האחרות (שיטות ב, ג' לעיל) מניין לנו שאמרי' "דינא דמלכותא – דינא" גם בזה"ז?
אולם כבר כתב בשו"ת משפט כהן (סי' קמד אות יד) שגם כשאין בישראל שלטון מלוכני, הסמכות עוברת לעם ואם העם בוחר ממשלה או ממנה לעצמו גופים שלטוניים – יש לכל אלו סמכויות של מלך לגבי כל אותן ההלכות הקשורות להנהגת הכלל, דהיינו הכרזת מלחמה, גיוס אנשים ושליחתם למערכה ולא רק סמכויות ממוניות.
נמצאנו למדים שלפי כל השיטות שהזכרנו לעיל יש לממשלת ישראל הסמכות להפקיע קרקעות לתיקון מערכת התחבורה בארץ לטובת אזרחיה.
יצויין ויודגש שאין אנו דנים בנושא הפיצויים, [זהו נושא בפני עצמו הטעון בירור האם הממשלה חייבת לפצות, או שבסמכותה להפקיע גם ללא תמורה, דוגמאות לדבר זה ניתן למצוא בפסיקה האזרחית הנמצאת במאגרים משפטיים לדוגמא הפקעות קרקע לצורך סלילת כביש 6 מספר קיבוצים נפגעו מסלילת הכביש ונפסקו להם פיצויים מורחבים] אך אנו דנים בעצם זכות ההפקעה. במציאות שאנו חיים, נכון לשנת תשפ"ד, המצב הביטחוני הוא קשה ויש מקום להכניס מימד נוסף בזכות ההפקעה והוא מצד דיני מלחמה. המשנה אומרת במסכת סנהדרין (כ ע"ב) כי "דרך המלך אין לו שיעור" ולפי פסק הרמב"ם (הל' מלכים פ"ה ה"ג) מדובר בפריצת דרך לצורך מלחמה לשם העברת צבא. היות שאנו נמצאים במצב מלחמה, ואין ספק שחשוב שלמדינה יהיה כביש ארוך, טוב ורחב, שבנקל ניתן יהיה בעת הצורך להעביר בו ציוד צבאי וכל מה שנצרך כדי להגן על המדינה ותושביה, אזי וודאי שמחובתה של הממשלה לסלול כביש כזה, שבסופו של דבר גם תורם לבטחון המדינה ורווחת תושביה.
בברכת התורה
יגאל אלון
הילולת ר' יצחק אבוחצירא בכולל כתר תורה כל שנה ככתבה הרבה ערק ושמחה גדולה.
מבית כתר תורה- בו תקבלו כל שבוע מאמרים נפלאים מפרשת השבוע, הלכה למעשה בענייני השעה, סיפורים מקורות חייהם של גדולי ספרד ועוד. תוכלו גם להקדיש את העלון לזכות יקיריכם.